Stotteren...

Stotteren is een vloeiendheidsprobleem. Een stotter komt ongewild en je hebt hier geen controle over. Als reactie hierop kunnen er zich zaken voordoen zoals: woorden vermijden, ogen toeknijpen, … De behandeling van stotteren start best zo vroeg mogelijk maar ook volwassenen kunnen bij ons terecht.

Wij werken met een sociaal-cognitieve gedragstherapie. Die verschilt heel erg bij elke leeftijdsgroep. In grote lijnen:
Bij jonge kinderen begeleiden we de ouders veel zodat zij heel goed reageren op hun kind en daardoor het stotteren al opvallend kunnen verminderen. Daarnaast gaan we met de kindjes heel speels en indirect werken rond emoties en gedrag. Deze twee zijn bij jonge kinderen de grootste uitlokkende factor van stottermomenten en door hiermee te werken, zien we meestal het stotteren dalen of verdwijnen.
Aan tieners geven we uitleg over stotteren en gaan we daarna ook werken rond de emoties. Bij hen bespreken we ook al eventuele negatieve gedachten. Hierna gaan we met de onvloeiendheden zelf aan de slag en doen we daar specifieke oefeningen mee.

De therapie voor volwassenen lijkt erg op die van tieners, alleen valt het speelse weg en wordt er nog uitgebreider gepraat en geoefend. Als laatste komt hier ook het aanpassen van de onvloeiendheden bij zodat de persoon die stottert vloeiender kan doorpraten.